maandag 16 juni 2014

Opdracht college 3: Lijmdossier

Opdracht college 3 
Lijmdossier 

Leg een “lijmdossier” aan
met daarin de beste
lijmtechnieken voor
verschillende toepassingen
die jullie tegenkomen;
• Toepassing
• Materiaal
• Lijmtype en merk
• Verwerkingstechniek

We hebben met het grootste gedeelte van de klas een lijmdossier samengesteld. Hij staat hier onder deze link

CU11033 Verbindingstechnieken Pressure Cooker 2

CU11033 Verbindingstechnieken Pressure Cooker 2

In deze pressure cooker moesten we drie opdrachten over lagers maken. Dit moesten we met z'n tweeën doen, ik heb deze opdracht samen met Joris Vossebeld gemaakt. Als eerste moesten we verschillende dingen opzoeken over de lagers. Daarna waren er nog twee opdrachten waar we verschillende berekeningen uit moesten voeren en waarom we voor een bepaalde lager kozen. U kunt de uitgewerkte opdracht vinden in deze link 

CU11033 Verbindingstechnieken Opdracht 1 (aangepast)

CU11033 Verbindingstechnieken Opdracht 1 (aangepast) 

Achtergrond 
De dimensionering van schroefbouten vindt vaak plaats in de
materialisatiefase. In deze fase wordt SolidWorks gebruikt voor de
parametrisatie van het ontwerp.
In de 3D Content sectie van SOLIDWORKS is een module
beschikbaar voor de keuze van schroefbouten. Er zit zelfs een
tutorial bij.

Opdracht 
Bepaal hoe je met behulp van Solid Works schroefbouten kunt kiezen op basis van krachten en plaats.
Schrijf hiervoor een handleiding en voorzie deze van een duidelijk voorbeeld.


U kunt de uitwerking van de opdracht vinden in de link : opdracht PC 1

Verbindingstechnieken opdracht 3: Solderen

Voor de leerlijn constructie hebben we nu het thema 'verbindingstechnieken'. Opdracht drie was de opdracht waarbij we op onze blog moesten kunnen aantonen dat we de competentie 'solderen' beheersen. Hierbij moesten een soldeerwerkje maken die door meer dan 5 soldeerverbindingen heel blijft. Hieronder zijn de foto's van mijn kunstwerk weergeven.

Vooraanzicht

Bovenaanzicht

Er is te zien dat er negen soldeerverbindingen zijn bevestigd die het als een geheel bij elkaar houdt. Op de middelbare school heb ik ook gesoldeerd, dus voor mij was deze competentie voor een groot deel bekent. Maar toch vond ik het nog redelijk lastig om een punt waar meer dan twee staafjes bij elkaar komen te solderen.

zondag 15 juni 2014

Hovercraft klaar: de 'XCRAFT'

Het was negen weken hard werken, maar dan heb je ook wat. De hovercraft is dan eindelijk klaar. In deze fase hebben we vooral de hovercraft in elkaar gezet, daarnaast hebben we ons bezig gehouden met de toetsing op het pakket van eisen. Ook een stuklijst van de onderdelen met specificaties hebben we gemaakt. Waar we deze fase ook veel aan hebben gehad tijdens het bouwen van de hovercraft zijn de verschillende mono tekeningen. Daardoor wisten we precies wat er gedaan moest worden voor elk onderdeel. De werktekeningen vindt u in de bijlage.
De hovercraft is natuurlijk al getest en het pakte gelukkig goed uit. Het drastisch veranderde stuursysteem werkt ook erg goed. De ‘echte’ test moet nog gedaan worden op het water, maar we hebben er veel vertrouwen.

Vooraanzicht

   
Zijaanzicht 

Prototype in Solid Works


Exploded view 

Toetsing PVE

Toetsing van het prototype aan de hand van pakket van eisen. Er is aangegeven of de eisen voldaan zijn, plus argumentatie. 


Specificaties onderdelen

Hieronder zijn de verschillende specificaties weergeven van de verschillende onderdelen van de hovercraft.
Maakonderdelen

Onderdeel
Specificatie
1.
Rok
Wordt opgeblazen door lift motor, door de vorm van de rok kan de hovercraft gaan zweven over het oppervlak.
2.
Steunplateau (boven)
Hier worden de verschillende onderdelen zoals ballenkanon op bevestigd en er moet een luchtstroom tussen de twee plateaus blijven. Van toepassing dat dit niet zwaar moest zijn.
3.
Steunplateau (onder)
Tussen de twee plateaus wordt lucht geblazen door de motor, op dit plateau is het vooral belangrijk waar de rok wordt vastgezet.
4.
Steunpilaren
Verbinding tussen de twee plateaus
5.
Windtunnel
Windtunnel die op het stuursysteem is bevestig. Erg belangrijk voor de voortstuwing van de hovercraft.
6.
Arduino bescherming /opzetstuk kanon
Bescherming arduino, zodat er geen water in komt. Dienst ook als opzetstuk voor de supplementdropper.
7.
Besturingssysteem
Voor het sturen van de hovercraft, werkt door middel van een lager die is verbonden met de servomotor.
8.
Supplementdropper,buis
Om de, in dit geval, golfballen door te voeren door middel van de zwaartekracht. Want de buis staat schuin naar beneden.
9.
Houder servo, buis ballenkanon
Vasthouden van de buis zodat de buis schuin staat. Ook de servo staat hier vast zodat het sluitingsmechanisme precies past in de buis.
10.
Sluitingsmechanisme
Dient voor het doorlaten van de voedingssupplementen. In dit geval de golfballen.
Inkooponderdelen


Onderdeel
Specificatie
1.
Accu
Stroomtoevoer, voor bijvoorbeeld de thrust motor.
2.
Motor thrust
Motor om de hovercraft te laten voort bewegen
3.
Motor lift
Motor om de rok op te blazen en de hovercraft te laten zweven.
4.
Arduino
Hier wordt een code opgezet die doorgeeft de servo te laten bewegen om het ballenkanon te laten werken wanneer de Arduino signaal krijgt van de ultrasoon sensor.
5.
Servomotor
Krijgt signaal van de Arduino om op en neer te gaan, zodat het sluitingsmechanisme open en dicht gaat.
Ook staat er een servomotor verbonden met het stuursysteem.
6.
Ultrasoon sensor
Wanneer hier een voorwerp voor komt wordt er een signaal doorgegeven. In dit geval voor het ballenkanon en/of de vogelverschrikker.
7.
Propeller thrust
Wordt aangestuurd door een motor. Laat de hovercraft voort bewegen.
8.
Moeren en bouten
Voor het vastzetten van verschillende onderdelen.
9.
Schroeven
Voor het vastzetten van verschillende onderdelen.

stuklijst materialen

Hieronder staat een overzicht van de onderdelen die in onze hovercraft verwerkt zijn. Er zijn verschillende onderdelen die we zelf gemaakt hebben, daarnaast zijn er natuurlijk ook onderdelen die we ingekocht hebben.

Maakonderdelen 
 Inkooponderdelen




Totaal gewicht hovercraft: 5,494 kg

Aansluiting "proof of concept" tot "materialisatie"

Nadat we in fase 1 de proof of concept gepresenteerd hadden, hebben we met de groep de koppen bij elkaar gestoken om te kijken of wel degelijk de juiste keuzes hebben gemaakt. De beoordelingen van de begeleiders waren positief, want we hadden een GO gekregen naar de volgende fases, maar toch zijn er veranderingen plaats gevonden richting de materialisatiefase. We hebben ze op een rijtje gezet om een overzicht te creëren.
1)      Het Stuursysteem


Het stuursysteem van onze proof of concept had 1 propellor die draaide om haar eigen as door middel van een servo. Dus de propellor draaide op de as van de servo. We waren met elkaar eens dat dit niet stevig genoeg was en hebben gekozen om de servo er vanonder te halen en deze te plaatsen voor de propellor. De propellor zal nu draaien op een zelfgemaakte as waarbij de dikte en grootte zelf konden bepalen om de krachten aan te kunnen. De servo hebben we verbonden met de propellor door middel van lange armen. Hierdoor stuurt de propellor op haar eigen as door middel van de servo die buitenom gemonteerd is.
Daarnaast hebben we gekozen voor een kap om de propellor. Dit, omdat het rendement van het hoveren sterk stijgt en ter bescherming voor dingen buitenaf.  Dit leek onze logische verandering of toevoeging waar we in de eerste fase geen rekening hadden gehouden.
2)      Vogelverjager
Een eis van de opdrachtgever was om vogels te verjagen door een extra inspanning. Bij de proof of concept hebben we voor auditief gekozen. Dit hebben we altijd zo gelaten, maar we hebben er wel een toevoeging bijgedaan, namelijk een ultrasoon-sensor die vogels detecteert en een signaal naar de speaker stuurt die geluid geeft.
3)      Grondplaat
De vereiste voor de afmeting van de grondplaat was 60 bij 60 cm. Wij hebben gekozen voor een langere grondplaat dan het proof of concept, om zo meer ruimte te creëren voor het dropsysteem en het stuursysteem.

Het ballenkanon, of het dropsysteem, hebben wij nooit aangepast. Er is wel een ultrasoon-sensor toegevoegt maar dat idee ontstond al in de eerste fase. Het systeem van het rollen van voedsel