zondag 15 juni 2014

Subsysteem: Lift

Voor dit blok is er aan ons gevraagd om een mosselvoeder te maken aan de hand van een ballenkanon-systeem en hovercraft-systeem. In de loop van dit blok hebben we al meerdere ideeën ontworpen die aansluiten met de systemen waarbij we het rendement zo hoog mogelijk proberen te houden. In dit stuk geven wij aan, zoals het kopje aangeeft, op welk uiteindelijke systeem we zijn gekomen voor de LIFT. Dit zullen we uitwerken op componenten-niveau.

Lift principe
Het omhoog krijgen van de hovercraft (LIFT) werkt als volgt. Een hovercraft zweeft op een laagje lucht. Door de druk onder de rok of vlakke onderkant te verhogen sijpelt er een laagje lucht naar buiten. De hovercraft zweeft hierdoor boven de ondergrond en is in staat om wrijvingsloos door de lucht te bewegen. Hierdoor kan de hovercraft ook gemakkelijk over water hoveren. Dit is een ideale manier om mossel te voederen door er ook een dropsysteem bij te ontwerpen.
Belangrijpe principes voor een goede lift zijn:
·         De druk die de lift propeller moet opbouwen, hangt af van het gewicht van de hovercraft.
·         De kracht die de liftpropeller levert, is afhankelijk van de druk en van het volume onder de rok.
·         De luchtstroom van de propeller moet zo min mogelijk wrijving ondervinden.
·         Voorkom dat er lucht naar boven ontsnapt.
·         Een goede propeller heeft meerdere bladeren.

Componenten
Frame
Het frame bestaat uit:
·         2 gelijke platen (kanaal) met een afmeting van 60cmx30cm.
·         6 steunbalkjes voor verbinding van de 2 platen.
De keuze van de platen is gebasseerd op het feit dat dit een goede manier is om een plateau te realiseren. De platen zullen kanaalplaten zijn om gewicht te besparen en veel kunnen hebben.  Daarnaast hebben we voor de afmetingen 60cm bij 30cm gekozen. Dit, omdat we onderzoek hebben gedaan welke afmetingen geschikt zijn voor een hovercraft. Uit het onderzoek bleek dat er veel forums de voorkeur gaven voor 1:2 afmetingen te kiezen.
De hovercraft mag maximaal 60cm bij 60 cm worden, waardoor we al snel de keuze hebben gemaakt om 60cm bij 30cm te kiezen, zodat we het maximale eruit hebben gehaald aan ruimte die we waarschijnlijk heel erg nodig hebben voor het dropsysteem en stuurinrichting.
In de twee platen komen twee gaten om er lucht in blazen en te laten circuleren door heel de rok en om uiteindelijk de lucht eruit te laten om de hovercraft boven de ondergrond te laten hoveren.

Rok
De rok bestaat uit:
·         Vijverzeil
·         Lijm
·         Bouten (moeren)
De keuze om vijverzeil te gebruiken is gebaseerd op het feit op de adviezen van personen die ook wel eens een hovercraft hebben gemaakt. Vijverzeil laat namelijk geen water of lucht door en heeft een lage slijtage-gehalte.
Het vijverzeil moet ook goed verbonden worden aan de twee platen zo dat er geen lucht doorheen kan. Ons idee is om dit te doen door te lijmen en gebruik te maken van bouten om het lijm te ondersteunen.
Lift motor
De liftmotor bestaat uit:
·         Radiaalventilator 12V 152.8 mᶟ/h 7.5 cm
·         4 bouten (moeren)
We hebben gekozen voor deze radiaalventilator, omdat we gebruik gaan van maken van 12V accu. Daarnaast hebben we de ventilator al meerdere keren getest en brengt genoeg lucht in de rok en laat de hovercraft goed glijden over de ondergrond. De radiaalventilator bevat ook bijna alle bovengenoemde principes.
Om de radiaalventilator zo vast mogelijk aan de bovenplaat te maken, hebben we gekozen om dit met 4 bouten op te lossen zodat verplaatsing onmogelijk is.

Conclusie
Nadat alles is besteld, kunnen we aan de slag met het bouwen van de hovercraft. Nadat de bovengenoemde componenten zijn op haar plaats zitten, zal de hovercraft met een hoog rendement kunnen hoveren. Het lift-system is hiermee behaald.
Met het dropsysteem en een stuurinrichting (thrust) is het resultaat van een mosselvoeder gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten